Així culmina la feina d’estudi, restauració i posada en valor de l’ermita i dels béns mobles del seu interior, que ha realitzat el CAEM.
Al terme municipal de Ponts, es pot trobar un bell complex propietat de la Comunitat de Regants del Canal d’Urgell, que guarda una petita ermita dedicada a Sant Isidre Llaurador. Una construcció esvelta ideada per un gran deixeble d’Antoni Gaudí: Isidre Puig i Boada (Barcelona 1891-1987).
La direcció de la Comunitat de Regants ha volgut estudiar, preservar i posar en valor aquest trosset de patrimoni que guarda. I el CAEM ha estat clau en aquesta feina. Hem estudiat l’ermita, a més de diversos béns mobles que custòdia al seu interior: un sagrari de finals del segle XIX o principis del segle XX, un oli d’un Crist crucificat del segle XIX, una escultura de Sant Isidre Llaurador de l’escola d’Olot, i uns bells lampadaris d’època. Alguns dels béns, a més de ser estudiats, han estat restaurats sota la supervisió del centre, restituint-los i ajudant així a la seva conservació.
També, des del CAEM s’ha coordinat la museïtzació de l’espai per posar-lo en valor, ideant i col·locant diversos panells expositius, a més de la col·locació d’una mampara de protecció per a la crucifixió, que es pot contemplar a la mateixa fornícula on es trobava anteriorment, però ara minimitzant els riscos de deteriorament, i la nova il·luminació que ajuda que s’apreciï l’obra en tota la seva esplendor.
En definitiva, es tracta d’un treball integral, que ha culminat amb una conferència el dia de la inauguració de l’ermita com un espai museïtzat: el dia de Sant Isidre Llaurador (el passat 14 de maig), durant la festa de congregació que la Comunitat de Regants celebra aquell dia.