La redacció ha anat a càrrec del professor Ximo Company i ha comptat amb la col·laboració de diversos investigadors i assessors científics del CAEM, especialment de Miriam Carmona.
El text pot consultar-se en accés obert (open access) al Repositori Digital de la Universitat de Lleida (UdL), que recull, gestiona, difon i preserva les publicacions en format digital derivades de l’activitat acadèmica i investigadora dels membres de la comunitat universitària de la UdL. En concret aquest text s’inscriu en l’activitat investigadora del Grup d’Investigació Consolidat de la Generalitat de Catalunya “Art i Cultura d’Època Moderna”.
Es proposa un nou gir interpretatiu dels primers dibuixos de Picasso. Per descomptat, en tos ells l’adolescent Pablo Ruiz Picasso exhibeix i se sotmet a l’ordinari, preceptiu i tradicional mètode d’aprenentatge de les classes de dibuix impartides en les escoles d’art finiseculars de la geografia espanyola, com sens dubte ho va ser la de La Corunya, però, al mateix temps, en alguns d’aquests dibuixos observem com el joveníssim Picasso, potser per la influència del seu professor Isidoro Brocos, ja encaixa, defineix, atrapa i geometritza alguns volums (d’animals, persones, paisatges o arquitectures) d’un mode compositiu molt personal i diferenciat; en tots ells infon un innegable segell protocubista.
A més, en aquest text s’estudien alguns dibuixos d’autoria anònima que poden relacionar-se amb l’esperit creatiu d’aquesta primera etapa de Pablo Ruiz Picasso.